2021-01-21 17:10:33• hírek • közlemény

További két államtitkárról döntött a SZÁT

A Szövetségi Állandó Tanács csütörtöki ülésén két minisztériumba államtitkárt, egy minisztériumba pedig államtitkár-helyettest nevesített.

A döntés értelmében:

  • Matuz Zsoltot a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztériumba,
  • Sándor Gábort a Szállításügyi Minisztériumba államtitkárnak,
  • Fülöp Lórándot pedig a Kutatásért, Innovációért és Digitalizációért felelős Minisztériumba államtitkár-helyettesnek jelöli az RMDSZ.

A Szövetségi Állandó Tanács a következő időszakban dönt további államtitkárok nevesítéséről.


Matuz Zsolt 49 éves, a Kolozsvári Műszaki Egyetemen végzett, mérnök-közgazdász szakon. Több mint 20 éve foglalkozik támogatási források menedzsmentjével, előbb a Szatmárnémeti Közművek keretein belül, majd különböző vállalkozások, önkormányzatok, valamint egyházi intézmények mellett, külső tanácsadóként. Jelenleg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség projektvezetője. Több egyházi kapcsolódású, főként szociális intézményben vállal önkéntes munkát, presbiter, a Sapientia Alapítvány kurátora. Szakmai tapasztalata kiterjed az előcsatlakozási alapok (Ispa, Phare, Sapard) és az európai strukturális és befektetési alapok pályázataira, közüzemi infrastruktúra-fejlesztést, környezetvédelmet, zöldenergia-termelést, mezőgazdasági, ipari és turisztikai vállalkozások fejlesztését, oktatási és szociális intézmények korszerűsítését, valamint a természeti és az épített örökség védelmét célzó beruházások által. Nős, három gyermek édesapja.


Sándor Gábor – közúti forgalombiztonsági szakértő. A Közúti Közlekedési Tanintézet alapítója és 1999 szeptemberétől elnöke. Ezzel egyidejűleg a szakma, az IFPTR kft. – piacvezető szaktanfolyami képzőszerv ügyvezetőjeként is a romániai szállítási és forgalombiztonságért felelős szakemberek képzési és vizsgáztatási rendszerének elismert fejlesztőjeként és szakszerű teljesítőjeként tartja számon. A szakmai pályafutását a bukaresti Politechnikai Intézet Szállítási Egyetemének közlekedésmérnöki, valamint a nagyszebeni „Lucian Blaga” Egyetem biztonsági, egészségvédelmi rendszerek és munkaügyi kapcsolatok kezelésére szakosodott mesteri végzettségeire alapozta. Állandósult tanulási gyakorlatai révén, oktatási és vizsgáztatási anyagok szerzőjeként, valamint előadói tevékenységei által folytonosan fejleszti készségeit. 33 éve országos szinten népszerűsíti a fenntartható közúti szállítási rendszert. A forgalombiztonság állandó növelésének elkötelezett védnöke. A szállítási és forgalombiztonsági szakemberek elismerik kezdeményezéseit és megvalósításait.


Fülöp Lóránd-Árpád 1982-ben született Marosvásárhelyen. Matematika-informatika szakon végzett 2004-ben, majd kommunikáció és közkapcsolatok szakon 2006-ban, Marosvásárhelyen. Ezután újságírói mesterképzésre járt Kolozsváron, és elkezdte jelenleg még befejezetlen doktori tanulmányait előbb Bukarestben (kommunikáció és közkapcsolatok), majd Marosvásárhelyen (színháztudományok). Egy külföldi tőkével rendelkező informatikai cégnél dolgozott több évet vezető beosztásban is, amikor saját vállalkozást indított 2011-ben. 2006 óta óraadó tanár a Sapientia Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán, emellett pedig három, az informatika területén tevékenykedő vállalkozásban alapító és résztulajdonos. A különböző folyamatok optimizálása, a hatékonyságnövelés, a digitalizálás, a pályázati rendszerek fejlesztése, valamint az időbeosztás a szakterületei. Bízik abban, hogy tapasztalatával és szakmai tudásával segíthet a különböző állami informatikai rendszerek optimizálási folyamatában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: